Egmont fonden

Kjenner du noen som trenger en håndsrekning?

Selv Norge har store økonomiske og sosiale forskjeller. Rundt 10 prosent av alle barn i Norge bor i husholdninger med lav inntekt. I samarbeid med Egmont Fonden gir Sanitetskvinnene en håndsrekning som skal hindre at barn i familier med svak økonomi stenges ute fra fellesskapet med jevnaldrende. Vi har nå en avtale frem til 2021 som skal sikre læring og mestring i et langsiktig perspektiv.

Selv Norge har store økonomiske og sosiale forskjeller. En av dagens utfordringer er at noen barn i Norge faller utenfor felleskapet på grunn av økonomi.

«En håndsrekning» fokuserer på læring og livsmestring i et langsiktig perspektiv. Derfor har Egmont Fonden inngått en langsiktig samarbeidsavtale med Sanitetskvinnene for perioden 2017-2021.

– En Håndsrekning gir akutt økonomisk hjelp til noen av de barna og familiene som har aller mest bruk for det, og forsterker samtidig innsatsen ved å tilby en langsiktig hjelp, sier Henriette Christiansen, direktør for Støtte- og bevilgningsadministrasjonen i Egmont Fonden.
Langsiktighet og oppfølging
Langsiktigheten sikres gjennom de fagfolkene som er tett på barna og at det er mulighet for å få støtte over flere år. Om en jente får dekket fotballkontingenten, er det vesentlig at dette ikke begrenser seg til å gjelde kun for en sesong, men at det kan gis støtte over flere år. For å sikre god oppfølging av barna, tildeles alltid støtten gjennom de fagpersoner som profesjonelt jobber med barna som helsesøstre, barnevernspedagoger og lærere. Avtalen sikrer norske barn og unge en årlig støtte på 2 millioner danske kroner og støtte til rundt 600 barn.

Rundt 10 prosent av alle barn mellom 0 og 18 år bor i husholdninger med vedvarende lavinntekt som tilsvarer om lag 98.000 barn og inkluderer hushold som har hatt lavinntekt over en periode på tre år. Definisjonen av lavinntekt i Norge er at husholdningens inntekt er under 60 prosent av gjennomsnittsinntekten. UNICEF-rapporten «Fairness for Children» bekrefter disse tallene. Rapporten definerer fattige som de 10 prosentene av befolkningen med lavest inntekt.

For barn i Norge handler fattigdom mye om å være ekskludert fra sosiale sammenhenger fordi man ikke har råd til å være med. I 2015 lanserte regjeringen sin todelte strategi mot barnefattigdom. Midlene er tiltak som reduserer effekten av fattigdom og økt forebyggende innsats for å motvirke at fattigdom går i arv fra foreldre til barn.

– Vi har alle et felles sosialt ansvar for at flere barn og unge skal få en god barndom og oppvekst. Barn skal ikke utestenges på grunn av familiens svake økonomi. Derfor er støtten fra Egmont fondet så enormt viktig. Tilgang til arena sammen med andre barn er mestring, læring og livsutfoldelse, sier generalsekretær i Sanitetskvinnene Grete Herlofson.
Utstyr og aktiviteter
Pengene fra Egmont fondet går til utstyr som er viktig i skolen som PC eller nettbrett. Noen får også støtte til mobiltelefon om det anses at dette er viktig for å ha et sosialt nettverk. Videre får barn penger til klær og utstyr til fritidsaktiviteter som sportstøy, ski, sykler.

Innen aktiviteter er det primært kontingenter/deltakeravgift til sports- og kulturaktiviteter og reiser i forbindelse med aktivitetene og skole som det er behov for. Det gis også støtte til å feire bursdager og høytider for å bidra til at færre barn havner utenfor felleskapet. Noen har fått støtte til deler av førerkortet, andre til å feire konfirmasjon. Per 2016 har nærmere 1000 barn fått støtte gjennom ordningen «En håndsrekning».

Nylig fikk en jente på 14 år 4000 kroner til å være med på NM i volleyball som skal være i Tromsø. Jentas mor er aleneforsørger og har ikke fast inntekt og far har hatt rusproblemer siden før jenta ble født. Det å kunne delta med laget på dette arrangementet betyr mye for jenta.

To brødre på tre og fire år fikk støtte til klippekort til svømmehallen. Barna bor med mor som er fysisk og psykisk syk og familien trenger et pusterom i en krevende hverdag.

En jente på 16 år fikk 4000 kroner til busskort, fritidsaktiviteter og gode sko.
En håndsrekning
«En håndsrekning» er en støtteordning som går helt tilbake til 1920 i regi av Egmont Fonden i Danmark. Sanitetskvinnene har vært samarbeidspartner siden 2014. Ordningen gir pengestøtte til barn og unge som på grunn av sin økonomiske situasjon sliter sosialt, helsemessig eller med skolearbeidet. Hovedformålet er å fremme læring og livsmestring.

– Sanitetskvinnene kjemper mot «utenforskap» og ordningen «En håndsrekning» er et av våre tiltak. Ser du barn som ikke kan delta på linje med andre barn på grunn av, ta kontakt med eksempelvis helsesøster eller lærer og tips om ordningen. Vi kan alle bidra til at barn får en god oppvekst, avslutter Herlofson.